Videa Blog

Kolik lidí je potřeba k vytvoření jedné komunity?

Tomáš Votruba  

CEO České Symfony komunity. Vedoucí, evangelista, ten co dělá tu Symfony komunitu... Tak mi mnozí z vás občas říkají. Já se však pořád nemůžu zbavit pocitu, že za Symfony komunitou, tak jak ji známe v její dnešní podobě, nejsou vidět ty desítky dalších tváří, na kterých to celé stojí. Tváří lidí, kteří k ní přispěli malým či velkým dílem, kteří mě nakopli, a kteří mi pomáhají víc, než si sami vůbec uvědomují. Bez nich by tady totiž dnes nebylo vůbec nic. A proto bych vám o nich dnes rád řekl.

Po prvním pražském srazu v Jobs.cz už to začalo vypadat, že tu naše komunita je, a že se jí daří. Že za tím nestojím jen já, ale dalších 15-20 lidí, to už vidět není. Co všechno tomu předcházelo a o jakých lidech, kteří přinesli Symfony k nám, tady mluvím?

Jak to všechno začalo?

Filip Procházka integroval Symfony\Console do Nette. Kdyby nebylo Filipa, tak se se Symfony nikdy nepotkám.

Díky Ti, Filipe, žes mi pomohl udělat první krok!


Když jsem pak přebíral roční službu maintainera ApiGenu, troufale jsem se odvážil přepsat custom CLI skript na Symfony\Console. Příjemně mě překvapilo, že jsem ji stihl celou nastudovat během jedné cesty autobusem z Prahy do Liberce.

Díky vám Jardo Hanslíku a Ondřeji Nešpore za předání tohohle projektu!


Pak jsem začal hledat "Symfony" na českém Twitteru a spontánně tweetnul 3 lidem, že bych se s nimi rád potkal. Na jaře 2015 se mi ozval programátor stojící za stvoření skrz.cz, Adam Motvička. Potkali jsme se na otvíračce Brněnského Hubu, kde mi řekl, že taky plánuje zrealizovat první setkání českých Symfony programátorů. Já už jsem nad tím uvažoval dlouho a tohle mě pořádně nakoplo k tomu, přejít konečně od vymýšlení k realizaci.

Díky Adame za vykopnutí mě mimo komfortní zónu!


Během dubna 2015 jsem pak napsal Martinovi Mayerovi a Martinovi Hasoňovi. Lidem, které jsem považoval za české Symfony špičky. Martin Hasoň přispíval už léta do Symfony na Githubu. K tomu se přidal Petr Jaša, který s ním Symfony školí.

Díky chlapi za pomalý rozjezd a 3 minisrazy ve Falku, kde jsme si to mohli zkusit v malém a položit spolu základní kámen Symfony komunity!

BC break - z Brna do Prahy

Pak nastal zvrat. V květnu jsem se neplánovaně stěhoval do Prahy. Nad brněnskou Symfony komunitou tak zůstal viset velký otazník.

Dozvěděl jsem se, že v Symfony dělá Jirka Koutný. Ten mi řekl o Zend srazu. Tam jsem potkal dalších 10 lidí, které Symfony zajímá.

Díky Jirko za první kontakt s Prahou! Hodně mě to nakoplo.


Pak mi nečekaně zavolal Martin Mayer, jestli to v Brně může převzít a jestli je to pro mě ok. Bylo to více než ok a Martin s kluky to tam vlastně organizují dodnes.

Díky Martine za ten telefonát a za všechnu tvoji pomoc.


Na Zend srazu jsem potkal Ondru Machuldu z Jobs.cz, který se mého nápadu na Symfony komunitu chytnul. Naplánovali jsme první reálné kroky a vyrazili na cestu. Ondra přišel s tím, že 1. sraz by měl být až na podzim. Cože? Tak dlouho čekat? Ale dávalo to smysl, protože přes léto byla spousta lidí pryč. Ty 2 měsíce čekání, než se něco spustí, mě málem zabily. A taky jsem se trochu bál, že nás někdo předběhne.

Díky Ondro za naučení trpělivosti, dodání odvahy a zábavné moderování srazů!

Zrození 1. společného místa - web Symfony.cz

Přes léto tak alespoň vznikly stránky. Přes doménu Symfony.cz jsem se dostal k Dennisovi Fridrichovi. Hned na prvním obědě jsem poznal, že jednou budeme dobří přátelé. A taky že jo - o pár měsíců později jsme spolu byli v Paříži na SymfonyConu. Dennis dal dohromady první verzi stránek, která fakt měla šťávu.

Díky Dennisi za dobrý vkus, investovaný čas a sestříhání nádherných záznamů ze srazů!

Jaký byl 0. sraz?

Přišlo září a 0. sraz - rozhodli jsme se, že to bude poslední čtvrtek v měsíci. Jako brněnská náplavka jsem v Praze neznal žádnou hospodu, už vůbec ne pro 20-30 lidí, které jsme čekali. Podaří se nám vůbec najít nějákou hospodu s takovou kapacitou, rychlým internetem a dobrým pivem?

Tady patří velké díky Martinovi Hujerovi, který mi nakonec pomohl první hospodu zamluvit.


Na sraz se nám přihlásilo přes 50 lidí. Co teď? Kam ty lidi dáme?

Díky Petře Pavle za nalezení lepšího místa na poslední chvíli a záchranu 0. srazu - jinak bychom si asi seděli na klíně.

Kdo se k nám ještě přidal na cestě k Symfony komunitě?

Už jsme docela slušně rozjetí, takže dál už jen stručně:

Díky Klárce Ponczové za podporu při celém tom všem a marketingové love brand tipy. Díky, mé Zlato!

A také díky mému synovi, Matyášovi Votrubovi, za to, že mě na tuhle cestu nevědomky vyslal svým nečekaným příchodem.

A na kom to teď teda stojí?

Hlavně na vás! Protože nebýt tolika úžasných lidí, kteří jsou do Symfony zapálení, tak bych doteď v hospodě seděl sám :).