Videa Blog

Jak jsi začal s PHP?

Tomáš Votruba  

Dnes se řeší jaká technologie je nejlepší, kdo má větší kontejner nebo nejnovější smartfoun. Ve víru informací se zapomíná na to, jak naše PHP cesty vlastně začaly. Co v nás tu vášeň zažehlo.

Před nedávnem jsme dávali anketu Jak jsi začal s PHP. Pojďme si tu vášeň připomenout - tady je pár vybraných kousků, které jste nám poslali.


Začínal jsem s legendární knihou Jirky Koska o PHP a jedním z prvních projektů byl refaktoring applikace z PHP 3 do PHP 4.

Tomáš


Hrál jsem webovou hru http://www.bkc-game.net. Ta se mi tak zalíbila, že jsem si chtěl udělat něco podobného. A vzhledem k tomu, že mé znalosti tenkrát byli jen trocha html, tak jsem hledal a našel PHP. Poprvé jsem si k tomu čichnul a napsal jednoduchý portál, kde šlo vkládat komentáře do skupin a různé takové blbinky. Tím jsem se seznámil s PHP.

Jakub


Moj prijatel bol programator a kedze byval casto pracovne zaneprazdny aj ked sme boli spolu, zvykla som sa na neho pozerat. To, co robil, mi pripadalo velmi zaujimave a tak som tu a tam skusila aj ja sama nieco naprogramovat. Az som sa pristihla pri tom, ako mu realne pomaham s jeho projektami, od coho bol uz iba krocik k vlastnym projektom :).

Martina


Potřeboval jsem zpracovávat formuláře - posílat na mail. Byl rok 1998 a nic lepšího nebylo :). Pak už se to se mnou jenom vezlo a dělám v něm doteď.

Tomáš


Chcel som dokazat arogantnym vyvojarom jedneho komunitneho webu zalozenom na PHP ze naprogramovanie jednej ziadanej funkcionality nie je az take tazke. A tak som spravil proof of concept takejto funkcionality, napriek tomu ze som mal nulove predosle skusenosti s PHP.

gadelat


Někdy v roce 2001 jsem považoval za výhodu, že se v něm dá dobře prasit! Javascript byl tenkrát takový to skriptování na generování animovaných hodin a nedokázal jsem si představit, co všechno by mohl jednou umět. A hlavně - byly k sehnání hostingy zadarmo, které PHP podporovaly.

Pro študáka tenkrát argument #1! Od té doby rostu spolu s PHP a za těch 15 let mu dokážu odpustit, že se v něm dá prasit a snažím se předstírat, že o tom nevím :) Za API standardních objektů/funkcí se už ale vážně hodně stydím...

Petr


A já?

Já hrál webgame.cz a jeden kluk měl šikovnou Excel tabulku na počítání slabin nepřítele z jeho infiltrace. Ale nechtěl ji nikomu dát. Tak jsem se naštval a začal to samé dělat krok za krokem ve svém Excelu. Jenže mě nebavilo to posílat kamarádům při každé menší aktualizaci (= tehdejší verzování) a kamarád mi řekl, že na něco takového je prý PHP. Tak mě hecnul si ho nainstalovat.

To první odeslání formuláře s $_GET, které jsem mohl se všemi čísly poslat kámošům jako odkaz na ICQ a měli tam stejný výpočet - to bylo prostě boží!

Pak z toho vznikla stránka WgTabs.wz.cz, dnes převzaté WgTabulky. Můj první open-source ještě na FTP :)


A co ty? Jaká byla tvoje první pusa s PHP?